Finanţator: Comisia Europeană - Agenţia executiva Educaţie, Audiovisual şi Cultură
Data limită: 1 iunie 2010
Grupul ţintă: Instituţii locale şi judeţene de autoguvernare şi asociaţiile lor (30); Asociaţii şi alte organizaţii civile (66); Fundaţii (29)
Tip: Sprijinire financiară nerambursabilă (82)
Domeniu: Ajutor pentru integrare în UE (21); Sfera civilă (29)
Ţara: Romania
Acţiunea 1 - Cetăţeni activi pentru Europa
Această acţiune se adresează în special activităţilor care implică cetăţeni.
Aceste activităţi se clasifică în două tipuri de măsuri, după cum urmează:
- Înfrăţirea între oraşe
Această măsură are ca scop activităţi care implică sau promovează schimburile directe între cetăţenii europeni, prin participarea acestora în cadrul acţiunilor de înfrăţire a oraşelor şi prin încurajarea legăturilor şi cooperării între oraşele înfrăţite.
- Proiectele cetăţenilor şi măsurile de sprijin
O varietate de proiecte de dimensiune transnaţională şi transversală, cu implicarea directă a cetăţenilor, poate fi sprijinită prin această măsură. Acele proiecte trebuie să strângă laolaltă cetăţeni proveniţi din diferite orizonturi culturale, care vor acţiona împreună sau vor dezbate problemele europene comune, atât la nivel local cât şi la nivel european.
Măsura 2 - Proiectele cetăţenilor şi măsuri de sprijin
O varietate de proiecte de dimensiune transnaţională şi transversală, cu implicarea directă a cetăţenilor, poate fi sprijinită prin această măsură.
Acele proiecte trebuie să strângă laolaltă cetăţeni proveniţi din diferite orizonturi culturale, care vor acţiona împreună sau vor dezbate problemele europene comune, atât la nivel local cât şi la nivel european.
Trebuie aplicate metode inovatoare care să permită participarea cetăţenilor.
Măsura 2.1. Proiectele cetăţenilor
Obiective specifice - În prezent, una dintre cele mai mari provocări ale Uniunii Europene o reprezintă distanţa dintre cetăţenii europeni şi instituţiile europene. În acest cadru, măsura vizează explorarea unor metodologii şi abordări inovatoare pentru a încuraja participarea activă a cetăţenilor la nivel european şi pentru a stimula dialogul dintre cetăţenii europeni şi instituţiile europene.
Această măsură se bazează pe Acţiunea pilot „Proiectele cetăţenilor”, întreprinsă de Comisia Europeană în perioada 2006-2007, care s-a dovedit a fi un succes. Această experienţă a demonstrat, de asemenea, faptul că o abordare tematică a acestui tip de proiecte este necesară pentru o mai bună utilizare a potenţialului acestor activităţi şi pentru asigurarea interacţiunii cu factorii de decizie.
O varietate de proiecte de dimensiune transnaţională şi transversală, cu implicarea directă a cetăţenilor, poate fi sprijinită prin această măsură. Se acordă prioritate proiectelor care vizează încurajarea participării la nivel local.
În mod special, această măsură vizează sprijinirea proiectelor cetăţenilor care permit:
a) sondarea opiniei cetăţenilor cu privire la o serie de provocări europene importante pentru viitor;
b) explorarea unor noi metodologii care să promoveze interacţiunea activă şi discuţiile între cetăţeni pe marginea unor chestiuni legate de politicile europene care le afectează viaţa cotidiană;
c) crearea unor mecanisme care să permită cetăţenilor europeni să îşi perfecţioneze competenţele civice, să îşi formuleze punctele de vedere şi opiniile cu privire la procesul de integrare europeană sub formă de recomandări pentru factorii de decizie la nivel european;
d) încurajarea dialogului dintre cetăţenii europeni şi instituţiile UE, autorizând cetăţenii în ceea ce priveşte politicile europene şi impactul acestora şi asigurând urmărirea corespunzătoare a opiniilor cetăţenilor de către instituţiile europene.
Aceste obiective pot fi atinse prin utilizarea unor formate şi a unor abordări metodologice diferite. Formula „grup cetăţenesc” reprezintă o opţiune valabilă.
Trebuie încurajată o abordare de jos în sus în elaborarea şi punerea în aplicare a proiectului, iar cetăţenii care participă la aceste proiecte trebuie să poată formula recomandări care ar putea fi introduse în procesul de politică la nivel european.
Recomandările cetăţenilor rezultate din aceste procese reprezintă date valoroase pentru Comisia Europeană întrucât acestea sunt diferite şi suplimentare faţă de tipurile de date pe care Comisia le primeşte prin intermediul canalelor convenţionale de consultare.
Un proiect trebuie să implice cel putin 5 tări participante, din care cel putin una este un stat membru al UE.
Un proiect trebuie să implice cel putin 200 de participanti.
Durata maximă a proiectului este de 12 luni.
Valoarea subventiei va fi calculată pe baza unui buget estimativ detaliat si echilibrat, fiind exprimată în euro.
Subventia acordată nu poate depăsi 60 % din valoarea totală a costurilor eligibile ale proiectului.
Subventia minimă va fi de 100 000 EUR.
Subventia maximă eligibilă pentru un proiect din cadrul acestei măsuri este de 250 000 EUR.
Criterii de eligibilitate:
Solicitanţi:
Solicitantul trebuie să fie
- o autoritate locală sau
- o organizaţie non-profit a societăţii civile cu statut juridic (personalitate juridică)
Acesta trebuie să fie stabilit într-una din ţările participante la Program.
Parteneriate:
- Partenerii de proiect eligibili sunt organismele publice sau o organizaţie nonprofit situată în ţările participante.
Număr de parteneri:
- Un proiect trebuie să implice cel puţin 5 ţări participante, dintre care cel puţin una să fie un stat membru al UE.
Număr de participanţi:
- Un proiect trebuie să implice cel puţin 200 de participanţi
- Cel puţin 20% dintre participanţii la proiect trebuie să provină din ţări altele decât ţara care găzduieşte evenimentul.
Locul de desfăşurare a activităţilor
- Activităţile trebuie să aibă loc în oricare dintre ţările participante la Program (a se vedea Secţiunea B „Ţări participante”).
Criterii de acordare:
Criterii calitative (80 % din punctele disponibile);
- relevanta proiectului pentru obiectivele si prioritătile programului (25 %);
- pertinenta proiectului si metodelor propuse (25 %);
- impactul (15 %);
- vizibilitatea si urmărirea (15 %).
Criterii cantitative (20 % din punctele disponibile):
- impactul geografic (10 %);
- grupul tintă (10 %).
Bugetul prevăzut pe 2010:
- Actiunea 1 Măsura 2.1 Proiecte cetătenesti: 1 500 000 EUR
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor
- 1 iunie 2010 (pentru proiectele cu începere în perioada: 1 decembrie din anul termenului-limită şi 28 februarie din anul ulterior termenului-limită)
Nu se va acorda nicio prelungire dacă termenul-limită de depunere cade la sfârsit de săptămână sau într-o zi de sărbătoare legală în tara candidatului, iar candidatii trebuie să tină seama de acest lucru atunci când îsi planifică depunerea propunerilor.
Cererile pot fi depuse:
- prin utilizarea formularului online de cerere (Până la o comunicare ulterioară: O copie semnată a formularului dumneavoastră de cerere împreună cu toate anexele obligatorii completate integral trebuie, de asemenea, transmisă Agenţiei Executive la adresa specificată mai jos, în termenul-limită relevant de depunere a cererilor); sau
- prin poştă sau printr-un serviciu de curierat la adresa indicată mai jos, în acest scop data relevantă fiind data expedierii prin poştă, evidenţiată prin ştampila poştală sau prin confirmarea de primire emisă de Poştă/serviciul de curierat; sau
- prin livrare personală. Nicio cerere nu va fi acceptată prin livrare personală după ora 17.00 în ziua termenului-limită stabilit pentru depuneri.
EACEA
Unit P7 Citizenship
Applications – ‘Town Twinning Citizens’ Meetings’
Avenue du Bourget, 1 (BOUR 01/25)
B-1140 Bruxelles, Belgia
Când şi cum sunt comunicate rezultatele?
În principiu, solicitanţii trebuie înştiinţaţi cu privire la rezultatul procedurii de selecţie în cursul celei de-a patra luni, ulterior termenului-limită pentru depunere.
Listele proiectelor selectate vor fi publicate pe următorul site web:
http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.htm
Solicitanţii ale căror cereri nu au fost selectate vor fi informaţi în scris asupra acestui aspect.